Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 trebuie oprită. Conține prevederi neconstituționale afectând, în mod direct, dreptul la muncă și dreptul de acces liber la o activitate economică

Munca

Forța Dreptei a depus astăzi o solicitare la Avocatul Poporului prin care ii cerem ca, în temeiul prerogativelor sale legale, să atace la Curtea Constituțională Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale. Solicitarea noastră detaliază principalele motive, insistând asupra:

  • supra-impozitării contractelor part-time, situație în care se încalcă dreptul constituțional la muncă drept garantat prin art. 41, alin. (1) din Constituția României, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuția angajatorului, va putea induce, situații de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaților. Persoanele care nu-și pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu ușurință un loc de muncă. Totodată, se încalcă și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale și principiul egalității în fața legii.
  • reglementării activității microîntreprinderilor și regimul fiscal aplicabil acestora – se îngrădește dreptul de a avea acces liber la desfășurarea unei activități economice respectiv la libera inițiativă, drepturi garantate de art. 45 din Constituția României. La fel ca restul societăților private, și microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-și organiza activitatea după cum consideră că își atinge mai bine obiectivele.
  • impozitării veniturilor din activități independente și a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, situație în care se încalcă principiul egalității în fața legii, garantat de art. 16, alin. (1) din Constituția României precum și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale (art. 56, alin. (2)). Contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcție de veniturile efectiv încasate, nu în funcție de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă.

Ordonanța Guvernului a fost emisă cu nesocotirea interdicției constituționale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum și cu încălcarea vădită a prevederilor Constituției care fac referire la faptul ca prin ordonanțe nu pot fi afectate îndatoririle cetățenilor.

Guvernul, în disperarea lui de a face rost de bani la buget, a călcat Constituția în picioare, lovindu-i, din nou pe cei care muncesc, pe cei care au inițiativa și cei care dispun de bunurile lor.

Acesta este un comunicat de presă al Partidului Forța Dreptei din 4 august 2022 numită “Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 trebuie oprită. Conține prevederi neconstituționale afectând, în mod direct, dreptul la muncă și dreptul de acces liber la o activitate economică”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *