Alexandru Kocsis depune o inițiativă legislativă pentru o reprezentare mai corectă a românilor din diaspora în Parlamentul României

Forta Dreptei Diaspora

,,Unul dintre proiectele pe care le voi depune în acest început de sesiune parlamentară este menit să asigure o reprezentare mai corectă a românilor din diaspora în Parlamentul României.

În prezent mai există câteva inițiative legislative depuse de alte partide care, în expunerea de motive, spun că urmăresc același obiectiv, însă metoda aleasă conduce la creșterea numărului total de parlamentari cu câteva zeci în plus. Din punctul meu de vedere, nici românii din țară și nici cei din diaspora nu doresc mai mulți parlamentari, ci doar o redistribuire corectă a acestora, conform ponderii de reprezentare și a datelor disponibile privind domiciliul.

În proiectul meu propun ca Autoritatea Electorală Permanentă să stabilească numărul de deputați și senatori aferent fiecărei circumscripții, în raport cu numărul real, actualizat, de locuitori. În acest fel, va crește numărul de parlamentari care reprezintă diaspora, dar va fi micșorat numărul de parlamentari din anumite județe, unde populația a scăzut și avem, astăzi, o suprareprezentare.

Vorbim de o modalitate de calcul prevăzută de legea alegerilor parlamentare (208/2015). Însă, anexa care prevede numărul de locuri pentru fiecare circumscripție nu a mai fost actualizată din anul 2015, în ciuda plecării a numeroși români în străinătate și a faptului că mulți dintre aceștia și-au stabilit domiciliul în alte state.

Deși datele cu privire la românii care trăiesc în afara țării indică 5,7 milioane potrivit Ministerului Afacerilor Externe și peste 8 milioane potrivit declarațiilor șefului

Departamentului Românilor de Pretutindeni, români cu domiciliul în străinătate și drept de vot sunt 788.390 potrivit Autorității Electorale Permanente.

Doar pe acești 788.390 cetățeni români cu domiciliul în străinătate și posesori de pașaport CRDS, îi putem lua în considerare pentru calcularea ponderii de reprezentare fără să suplimentăm numarul total de parlamentari. Numarul ar putea fi chiar puțin mai mare, deoarece cifra de mai sus se referă doar la cei cu drept de vot, dar ponderea de reprezentare ia în calcul și minorii, deoarece conform legii, toată populația trebuie reprezentată politic, nu doar persoanele cu drept de vot.

Ei bine, conform acestui număr, chiar dacă nu reflectă întrutotul realitatea, diaspora ar fi trebuit să fie reprezentată de un număr minim de 11 deputați și 5 senatori, față de 4 deputați și 2 senatori, reprezentarea pe care o are astăzi.

Ca să întăresc puțin ideea de subreprezentare și suprareprezentare, o să dau exemplul județului Tulcea, care conform anexei AEP, de acum șapte ani, are tot 4 deputați și 2 senatori, deși la recensământul proaspăt încheiat au fost recenzate doar 179.996 de persoane.

Știu că sunt mulți nemulțumiți că diaspora votează și influențează viața politică din țară, dar întreb și eu: nu au dreptul?

Au plecat de drag? Câte zeci și sute de miliarde de euro și dolari au trimis în țară celor rămași? Câți nu avem măcar o rudă sau un prieten plecați în afara țării pe care i-am vrea înapoi acasă?

Oamenii aceștia sunt cetățeni români. Marea lor majoritate nu s-au dus de voie, ci de nevoie.

Privându-i de un drept fundamental nu îi vom aduce înapoi acasă mai repede, ci le vom întări ideea că țara nu îi vrea și au făcut bine că au plecat.

Partidul din care fac parte, Forţa Dreptei, respectă toți cetățenii români, oriunde s-ar afla. Nu este corect să avem în tară județe cu mai mulți parlamentari decât norma de reprezentare de 1 deputat la 73.000 de locuitori și 1 senator la 168.000 de locuitori, iar în diaspora să avem mai puțin de un deputat la 1 milion de locuitori. Dacă avem o democrație reprezentativă, atunci să fie reprezentativă.”

Textul de mai sus este preluat integral de pe pagina publică de Facebook a deputatului Alexandru Kocsis publicat în data de 10 septembrie 2022:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *